The fastest message board....ever.

| KOTIMAISIA ARTISTEJA | GALLERIA | TULEVAT TAPAHTUMAT |
Fi-Reggae: Chatty Chatty
Drama kings & queens corner
Harjavallan nikkelipäästöt, toistaiseksi Suomen suurin ympäristörikos?
Kirjoitti: ()
Päiväys:

Okei, oon henkilökohtaisesti suht tuohtunut, koska oon kotoisin Harjavallasta ja mulla on edelleen vahvat siteet pitäjään. Tätä tapausta pitäisi mielestäni pitää enemmän tapetilla.


Harjavalta on pieni kaupunki periferiassa joka tunnetaan nimellä Satakunta. Suurimmat maamerkit ovat muinainen merenranta joka muodostaa suurehkon harjun, yksi Suomen vanhimpia mielisairaaloita sekä nämä tehtaat.


Tällä hetkellä Norilsk Nickel-nimellä menevä yhtiö suolsi Kokemäenjokeen, tuohon Suomen Gangesvirtaan, 66 000 kiloa nikkeliä viime viikonloppuna. Vertailun vuoksi, Talvivaara-kaivos kun suolsi lähivesistöihinsä nikkeliä (malmi joka sieltä saadaan muuten prosessoidaan Harjavallassa), sitä oli 2000 kiloa. Okei, ne pohjoisen purot ovat pieniä ja koskemattomia ja Kokemäenjoki on valtava niihin verrattuna, mutta 66 tonnia mitä vaan ihan minne vaan on järkyttävä määrä. Uutisointi asiasta tuntuu olevan jo tyrehtymään päin.

Laillisesti he tunkevat jokeen noin 600 kiloa samaa ainesta, joten tämä tankkaus vastaa noin 110 vuoden vastaavaa määrää.


Jokivesi siellä on tällä hetkellä käyttökiellossa, uida ei voi ja peltojen kastelukin moisella liemellä on kyseenalaista. Kalat kuolevat jos annos nikkeliä vedessä on 3.3mg/l, viikonloppuna kun turma tapahtui, oli lukema 8.8mg/l. Toki se on siitä laimenemaan päin, mikä tarkoittaa sitä että vesi on myrkyllistä koko matkan, jonka se laskee Itämereen (Harjavalta->Nakkila->Ulvila->Pori). Eikä se Itämereen päästyäänkään siellä mitään hyvää tee.

ELY-keskus antaa jatkuvasti vaihtelevia neuvoja, milloin vesi on myrkytöntä, milloin käyttökelvotonta, milloin siinä voi uida, milloin sillä ei voi kastella kasveja. Ympäristöministeri sanoo että asia on tutkittava, poliisi kertoo ettei tutkintapyyntöä ole tehty.


Olkoonkin että tapahtuma oli vahinko, tällaista ei pitäisi voida tapahtua. Yhtiö ei ole selkeästikään varautunut siihen, että jokin voi mennä tyriksi ja pahemman kerran.

Kaupunki on menneisyydessään saanut useamman kerran kyseenalaisen tittelin "Suomen saastunein kaupunki", juurikin niiden tehtaiden ansiosta. Ilmeisesti tehtaat haluavat pitää kiinni tuosta tittelistä ja suoda tulevillekin polville muiston siitä, miten ympäristöä saa raiskata.

Norilsk Nickel on verrattain nuori nimi osalle siitä tehdaskompleksista, ennen ne tunnettiin Kemiran ja Outokummun tehtaina; niiden historia on, että ne siirrettiin itärajalta turvaan ennen sotia.[yle.fi]

[yle.fi]

[www.satakunnankansa.fi]

[www.satakunnankansa.fi]

[www.satakunnankansa.fi]

[ls24.fi]

[fi.wikipedia.org]

Harjavallan nikkelipäästöt, toistaiseksi Suomen suurin ympäristörikos?
Kirjoitti: ()
Päiväys:

Näitä inhimillisiä virheitä tuntuu sattuvan vähän turhan tiuhaan.
Itse olin tuossa reilu kk sitten Raahessa öljyntorjuntatöissä onnettomuusalueella jossa Rautaruukin tehtaalta lurahti ihan vaan vahingossa raskainta mahdollista polttoöljyä 12 litraa karkuteille, joista viitisen litraa päätyi rannikon Natura-alueelle lintujen pesimäkäytössä oleville saarille. Sellainen kahdeksan hehtaarin kokoinen öljylautta kaikenkaikkiaan. Viralliseksi syyksi ilmoitettiin "inhimillinen virhe". Se on mukava jynssätä öljyyntyneitä linnunpoikasia täydessä suojavarustuksessa pikkuisella luodolla keskellä avomerta ja imeyttää öljyä maaperästä samalla kun horisontissa näkyy jättimäinen öljytankkeri joka lipuu kohti Rautaruukin tehdasta mukanaan uusi lasti samaa paskaa. Siinä tiivistyi monikin asia tehokkaasti yhteen hetkeen ja näkymään.

Noh, ELY-keskushan vaati toki Rautaruukilta selvitystä onnettomuudesta, jonkinlaisen selonteon saatuaan hiljeni sitten tyystiin ja se olikin sitten sen tahon osalta siinä. Aikas hampaaton ja saamaton vaikutelma on kyllä ELY-keskuksesta muotoutunut, eikä Talvivaaran tilanteen hoitaminen ainakaan lieventänyt sitä kuvaa. Tämä Harjavallan tilanteen sekava tiedotus ja ohjeistaminen tuntuu jatkavan samaa linjaa.
Jos näille asioille tahtoo saada tilanteen vaatimaa huomiota ja oheiskeskustelua niin saa olla melkeinpä itse aktiivisena toimimassa asian eteen, kuten nyt sitten vaikka tälläisen topikin ilmoillelaittamisen muodossa jos ei muuten, aika nopeasti tuntuu uutisarvo ja mediaseksikkyys katoavan ja otsikot painuvan unholaan - vaikka tilanne olisi kuinka akuutti ja huomiota vaativa.

Ja joo, Itämereenhän ne nikkelijäämät loppujen lopuksi lurisevat, tuohon jo entuudestaan maailman saastuneimman merialueen titteliä hallussaan pitävään mereen. Jei.

Harjavallan nikkelipäästöt, toistaiseksi Suomen suurin ympäristörikos?
Kirjoitti: ()
Päiväys:

^ korjaus, 12 ja 5 tonnia eikä litraa.

(edit-toiminto ei näytä toimivan, täällä päässä ainakaan... ehkä parempikin niin?)

Tässä vielä erään SLL:n jäsenen selontekoa tuosta Harjavallan tilanteesta, aikas jämpti ja tiivis paketti.

vast.
Kirjoitti: ()
Päiväys:

Noissa öljyntorjuntatöissä olen kuullut joskus käytettävän myös jonkinlaisia "linnunpesukoneita". Olikos sellaisia ja miten yleensäkään onnistuu ja onko kuinka tuloksekasta tuo lintujen puhdistaminen?

Never Grow Old.

vs
Kirjoitti: ()
Päiväys:

Eipäs vedetä tätä off-topiciksi vaikka chatty chattyn puolella ollaankin.

vs
Kirjoitti: ()
Päiväys:

^ Tarkoitukseni ei todellakaan ollut vetää ot: ksi, vaan ihan tosissani kysyin. Varsinkin kun huomasin että sinulla on omakohtaista kokemusta asiasta. Tuolta löytyi juttuakin asiasta.

Never Grow Old.

vs
Kirjoitti: ()
Päiväys:

Paitsi että linnunpesu taitaa kyllä tosiaan olla off- topiccia tässä...

Never Grow Old.

Harjavallan nikkelipäästöt, toistaiseksi Suomen suurin ympäristörikos?
Kirjoitti: ()
Päiväys:

Tässä on Google Kartta-linkki tehtaan kohdalle.

Kun katsoo tehtaan aluetta laajemmin, se on noin kolmasosa kaupunkikeskittymän pinta-alasta.


Välittömästi länteen on Kuparinkylä, vanhan patruunan suojeluksessa rakennettu kuparitehdastyöläisten omakotitalolähiö, jonka rannassa on tehtaan laskupaikka. Hieman syrjässä siitä on toinen. Valkoiset raidat jotka näkyvät kartassa, ovat sellaista ponttooninauhaa, joka pitää kelluvan liejun asoissa. Veikkaan että nuo ovat ne paikat, joista aines on ajettu jokeen.

Tehtaasta etelään ovat kuonakasat, joita tehtaat ovat vuosikymmenet kasanneet. Mittoja en mene sanomaan etten valehtele, mutta ne ovat todella suuret.

Itään on sakka-allas.

Pohjoiseen on voimalaitos, joka on välttämätön tehtaan toiminnalle. Aikanaan tehtaat siirrettiin tuonne, koska siellä oli virtaa. Joen patoaminen useasta kohdasta on aikanaan muuttanut merkittävästi sitä ja kaikkea siinä elävää.


Käytännössä tuo nikkelipäästö on tosiaan suurempi huoli Harjavallasta eteenpäin. Harjavaltalaiset murehtikoot jatkossakin enemmän sitä, mitä yläjuoksulta tulee (mm. Kemira Chemicals Äetsä/Sastamalassa). Paitsi jos raskasmetalli onkin jo painunut pohjamutiin.

Ja jos porilaisiin on uskominen: "Todennäköistä on, että jätevesipäästön vaikutus veden laatuun on ohitse viikonlopun aikana."

Jep jep.

[yle.fi]

30 tuntia.Tässä voisi antaa huomiota myös laajemmalti Kokemäenjoen huonolle kunnolle. Sitä on kunnostettu, mutta se kärsii edelleen ympäristökuormituksista ja suoranaisesta saastuttamisesta. Joen varrella on useammassa kohdassa teollisuutta, joka on menneisyydessä saanut pahoinpidellä luontoa paljon karkeammin kuin nykyään. Lisäksi joki saa runsaasti valumaa pelloilta. Yhteensä sillä on mittaa noin 120 kilometriä.

[www.kokemaenjoki.net]

Pihlavanlahden erikoisuus:

"Kokemäenjoen suisto on Suomen edustavin suistomuodostuma eli delta, kansainvälisesti arvokas luontokohde ja Pohjoismaiden suurin jokisuisto. Se käsittää runsaasti erilaisia kosteikkobiotooppeja avoveden tai niukan vesikasvillisuuden vallitsemista uposkasvillisuusyhdyskunnista järeisiin tervaleppälehtoihin. Lisäksi suiston etelärannoilla tavataan kulttuuribiotooppeja, esimerkiksi Suomessa harvinaistuneita laidunniittyjä. Fleiviikin niitty on Etelä-Suomen laajin ja arvokkain jatkuvasti laidunnettu jokisuistoniitty ja ainutlaatuinen koko Suomessa. Kokemäenjoen suistossa on siten hyvin monipuolinen valikoima edustavia kasvillisuustyyppejä ja sekä hyvin runsas ja monipuolinen linnusto. Alueella esiintyy 28 lintudirektiivin liitteessä I tarkoitettua lajia ja yhdeksän luontodirektiivin liitteessä I tarkoitettua luontotyyppiä."

Koko matkalta fosforipitoisuudet ovat laskeneet mutta typpeä ahdetaan edelleen. Kalakannassa on runsaasti elohopeaa ja jokaisen joen kohteen kohdalla mainitaan kaloissa olevan "usein lieviä maku-, haju- ja ulkonäkövirheitä". Tuossa linkissä myös listataan teollisuusyrityksiä, jotka käyttävät jokea viemärinään. Ylimalkaan ihmisen valjastamana uomana sen eliöstö ja kasvillisuus ovat ihmisen muovaamia. Ajoittain vallan ottavat fekaaliset kolibakteerit lienevät myös tätä osastoa.

Kannattaa tarkata myös eläimistö; euroopanmajava, nahkiaiset, lohet, ravut ja harmaahyljekin, piisameja ja saukkoja, lukemattomat linnut sekä muut tyypit jotka asuvat sen varrella (erikoiset lepakot ja näätäeläimet). Kasvillisuustyypit vaihtelevat laajalti (Harjavallan kohdalla ne ovat paljolti ihmisen muovaamat, joko peltoja tai asutusta).

[www.kokemaenjoki.net]
[yle.fi]

- Tätä ei olisi koskaan pitänyt sattua ja haluan pyytää anteeksi. Olemme kaikki syvästi järkyttyneitä tästä. Voin vain luvata, että kehitämme toimintaamme niin, että tällainen ei pääse toistumaan, [Norilsk Nickelin toimitusjohtaja Joni] Hautojärvi toteaa.


No jos nyssi kävisit ruoppaamas se?

korjaus
Kirjoitti: ()
Päiväys:

^ Tuossa tehdasalueen ympäristön kuvauksessa menivät itä ja länsi sekaisin.

...jatkuu
Kirjoitti: ()
Päiväys:

[www.satakunnankansa.fi]"Porilaiset ovat ihmetelleet kuolleita simpukoita, joita löytyy muun muassa Kokemäenjoen rannasta Porin Ulasoorista. Kuvat on ottanut Jaakko Kiviniemi tänään Rantakulmatien mattolaiturilta.

Ylen uutisten mukaan kuolleita simpukoita kelluu myös Arantilan koskessa Nakkilassa.

Varsinais-Suomen erityisasiantuntija Harri Helminen pitää hyvin todennäköisenä, että simpukoiden joukkokuolemalla on selvä yhteys viime viikonloppuna Harjavallassa paljastuneeseen suureen nikkelipäästöön.

–Simpukat ovat erityisen herkkiä altistumaan haitta-aineille, koska ne siivilöivät vedestä kaiken ravintonsa, Helminen sanoo.

Esimerkiksi jokihelmisimpukka kuuluu ekosysteemin avainlajeihin, ja se pitää yllä veden laatua. Veden happamuutta muuttavat tekijät ja jokien perkaus voivat olla simpukoille kohtalokkaita."[yle.fi]

[yle.fi]

[yle.fi]

...jatkuu
Kirjoitti: ()
Päiväys:

^ Tuosta on pudonnut pois kuolleen simpukan kuva (kuvaaja Jari Kiviniemi):
Ympäristöministeri Ville Niinistö otti vihdoin kantaa aiheen tiimoilta, missäpä muualla kuin Facebookissa:

"Olen tuntenut syvää myötätuntoa Kokemäenjoen jokivarren asukkaiden ja veden eläinten puolesta viime päivinä saamieni vakavien tietojen pohjalta. Harjavallan Norilsk Nickelin tehtaassa tapahtunut nikkelipäästö on vakava ympäristövahinko. Kokemäenjokeen päätynyt nikkelimäärä on suuri. Varsinais-Suomen Ely-keskus valvoo vastuuviranomaisena tilannetta, veden tilaa sekä päästön vaikutuksia ihmisille ja ympäristölle.

Ely-keskus saa kaiken tarvitsemansa tuen riittävien mittausten toteuttamiseksi päästön vaikutuksista eliölajeille ja veden laatuun. Tutkimusten tarve on todennäköisesti pitkäkestoinen mm. johtuen nikkelin kasautumisesta Porin edustan merialueille ja eliöstövaikutusten selvittämiseksi. Alkuviikosta tulee uudet tiedot veden tilasta. Asukkaille on annettava selkeät tiedot siitä mitä vedellä saa tehdä.

Ympäristövahinko on vakava nikkelin suuresta määrästä johtuen, mutta koko vahingon tarkan mittaluokan selvittäminen vie aikaa ja se on tehtävä perusteellisesti. Ely-keskus harkitsee myös tutkintapyynnön tekemistä poliisille. Päästön mittaluokka on niin suuri, että myös siihen johtanut tapahtumaketju on tutkittava tarkkaan. Ympäristölupa ja lainsäädäntö eivät salli tällaista. Yhtiön on tunnettava suurta vastuuta tapahtuneesta ja korjattava toimintatapojaan.

Haluan osoittaa tukeni ja koko ympäristöhallinnon tuen jokivarren asukkaille. Vierailen paikan päällä tiistaina tutustumassa tilanteeseen.""Olen tuntenut.." ei paljoa vakuuta. Oisit voinut vaikka viikko sitten twiitata jotain, kun sitä kerta niin paljon harrastat ([twitter.com]). Onhan se jalkapallokin ihan siistiä, mutta noi ympäristöasiat nyt vaan ovat sun duunis. Viikko aikaa vastata ja paras mitä keksit on ympäripyöreyksiä?

Erikoista kans että Varsinais-Suomen ELY-keskus on vastuussa alueella. Satakunnassakin on ELY-keskus, mutta sen organisaatioon eivät ympäristöasiat kuulu. Ihan noin niinkuin läksynä valtionrakenteiden uudesta järjestelystä. [www.ely-keskus.fi]


Sattumalta Porissa on nyt Jazz-viikot, johon poliittinen kerma sitten kokoontuu ja siellä on se SuomiAreena, jonka aiheena on tänä vuonna ympäristö. Jep jep. Sielläpä sitten petaavat seuraavaa vaalisesonkia. Satakunnan Kansa oli nähtävästi lukenut tuon Facebook-postauksen kanssa, tai Niinistö oli lähettänyt sen heille kommenttina aiheesta, lehdessä kuitenkin sanotaan: "Niinistö aikoo yhdessä tutkijoiden kanssa lähteä Kokemäenjoelle saadakseen ensi käden tietoa joen tilasta."

Sinne vaan, rantaudu ja ota lähikontaktia kuolleiden simpukoiden kanssa. Tuohduthan huolella. Ja jos meet suistolle, niin:


Valokuvaajan blogi: Kokemäenjoen nikkelipäästö (kuvat 12.7) "Ei syytä huoleen, uiminenkin sallittua"

Voipi olla tilanne helpottunut taas hieman, kun kuluvalla ajalla on taipumus lievittää kipuja.


Tässä viel linkki Porin kaupungin viimeisimmän tiedotustilaisuuden sisältöön, jossa viimeisimmät madonluvut:

"Kokemäenjoen veden nikkelipitoisuudet ovat näytteiden perusteella laskeneet viikonlopun aikana edelleen.

Harjavallan kohdalla nikkelipitoisuudet ovat tuoreimpien mittaustulosten perusteella noin 10 mikrogrammaa (litraa kohden), Arantilan kosken kohdalla noin 30 mikrogrammaa ja Ulvilassa noin 50 mikrogrammaa.

Porissa nikkelipitoisuus on pudonnut Kirjurinluodon uimarannan kohdalla noin 80 mikrogrammaan (lauantaina 120, perjantaina 180, torstaina 300). Pihlavanlahdelta mitattiin 10 mikrogrammaa.

– WHO:n mukaan talousvesi on juomakelpoista jos nikkeliä on 70 mikrogrammaa litraa kohden. Vettä voisi tämän ohjeistuksen mukaan juoda kaksi litraa päivässä. Kokemäenjoen vettähän ei ole tarkoitettu juotavaksi, mutta luvut antavat osviittaa siitä, mistä on kysymys, kertoo Porin kaupungin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi.

– On pelätty, että nikkeli saostuu jokivedessä, jolloin nikkeli olisi jäänyt alueen sedimentteihin. Mittausten perusteella on kuitenkin onneksi voitu todeta, että nikkeli ei ole muuttanut olomuotoaan, jolloin se pääasiassa kulkeutuu jokiveden mukana merialueelle."


Mulla on liian iso tukka pitääkseni foliohattua, mut jotenkin tuo haiskahtaa vähättelyltä. He tietty kohdistavat tiedotteensa ihmisille ja ihmisten suhteelle veteen, mutta entäs kaikki muut? Ai niin, siitä ei voi tietää.

Mutta hyvin on siis lantraantunut, eikä ihme, paljonhan vettä on kerennyt taas virtaamaan. Eli pikkuhiljaa se onkin sitten meren ongelma ja meren ongelmistahan voi syyttääkin sitten vaikkapa venäläisiä ja puolalaisia.

Re: ...jatkuu
Kirjoitti: ()
Päiväys:

Lainaus
Ras Shemi
Eli pikkuhiljaa se onkin sitten meren ongelma ja meren ongelmistahan voi syyttääkin sitten vaikkapa venäläisiä ja puolalaisia.

Juurikin näin.

..jatkuu
Kirjoitti: ()
Päiväys:

Kyllä tuosta sopii vaikka geopolitiikkaa veistää.

Oma ironiansa on, että nuo tehtaat ovat yksi suurimpia venäläisiä omistuksia Suomessa. Aikanaan ne siirrettiin venäläisiltä turvaan idästä länteen 1944, kunnes amerikkalaiset ostivat sen vuonna 2000 ja Norilsk Nickel osti sen heiltä vuonna 2007. Tämän vuoden keväällä Bloomberg-lehdessä yhtiön johtaja, oligarkki Vladimir Potanin, lupasi, ettei Harjavallan tehdasta suljeta ainaakaan vuoteen 2016 mennessä (29.4.2014).

"Norilsk won’t rush a sale of assets in Africa and Australia, seeking to draw more interest in them after nickel prices rebounded by more than 30 percent this year, he said. Norilsk will keep its plant in Harjavalta, Finland, until at least 2016 as it is “still an important element of our production chain,” he said.

In Russia, the company plans to reconfigure assets to move refining to the Severonickel unit in the Kola division and further processing to the Nadezhda plant in its Polar operations, Potanin said.

To meet this target, the Nadezhda plant will be modernized by 2016, while a metallurgical plant in the city of Norilsk will be closed and capacity at Severonickel’s refinery expanded, Potanin said. Norilsk’s major domestic assets are split between two regions, the Kola peninsula near Norway and the Taymyr peninsula in Siberia. "Suomessa on nippa nappa sellainen määrää nikkeliä, jonka tuo tehdas kykenee vuositasolla prosessoimaan -- vuodesta 1999 lähtien 50 000 tonnia nikkeliä per vuosi[lähde] (vuonna 2012 Talvivaaran tuotanto oli saman verran [lähde]). Petsamossa oli arviolta viisi miljoonaa tonnia nikkeliä, mutta käsivarttahan venäläiset eivät suomalaisille suoneet. Käytännössä nuo tehtaat ovat kuitenkin aiemminkin olleet merkittävä Kuolan niemimaalta kaivetun nikkelin käsittelijä (ja se mesta jos mikä on pilalla -- tai tiedelinkki). Viime vuosikymmeninä (Neuvostoliiton hajottua?) tosin tehtaat ovat ostaneet malminsa Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta sekä sittemmin Talvivaarasta, mutta nyt suunta on käännetty takaisin Venäjälle, Kuolan niemimaalle ja Norilskiin, Siperiaan.

16.6.2014 tehtaanjohtaja Joni Hautojärvi, oli tyytyväinen kehityksestä, joka tähtää ei pelkästään siirtymiseen venäläiseen nikkeliin, mutta myös tuotannon kasvatukseen 65 000 tonniin vuodessa (noin tuhatkertaiseen määrään, kuin mikä tämä vuoto nyt oli). Se turvaa tehtaan toiminnan lähivuosiksi. Seuraavan päivän Kauppalehti kertoi, että yrityksen toiminta oli notkahtanut viime vuonna pahemman kerran.


Eli jatkossa yhtiö virtaviivaistanee tuotantoaan, jonka aikana myös Harjavallan tehdasta kehitetään. Hetkellisesti.

Nykyisessä poliittisessa ilmastossa näkisin sen täysin ymmärrettävänä, jos venäläiset kuitenkin keskittävät jatkojalostuksensakin sinne mistä he malminsakin kaivavat. Jatkojalostetun tuotteen arvo on korkeampi ja yhtiön muut yksiköt kuitenkin tuottavat jo nyt kumpikin kaksi kertaa enemmän nikkeliä vuodessa kuin mitä Harjavallassa tuotetaan ja ne ovat merkittävästi lähempänä lähteitä. Sekä Kuolasta että Siperiasta on yhteys koko Arktiselle ulottuvuudelle, joten napajään sulaessa kuljetuksetkin helpottuvat. Tuossa ketjussa Harjavalta on vain ylimääräinen lenkki, josta on lähinnä hyötyä Suomen tuonti- ja vientilukemille. Jos vuodettu 66 tonnia on arviolta miljoonan arvoinen, niin 65 000 tonnia joka tuon kapasiteetiksi nostetaan, on..? Salettiin nappikauppaa nikkelibisneksessä.

Mutta, kun Suomessa ei tosiaan ole varsinaista tarvetta tuollaiselle tehtaalle vähäisen malmin takia ja ainoa ulkomaalainen taho, jonka on järkevä tehtailla tuolla ovat venäläiset -- se on nokkela konsti jatkossakin sitouttaa suomalaiset taloudelliseen (= poliittiseen) yhteistyöhön venäläisten kanssa. Kun tehtaan kapasiteettia nostetaan entisestään, ainoastaan venäläiset kykenevät tarjoamaan sille tarvittavan malmin (muut joutuisivat joko ostamaan aineksen venäläisiltä tai rahtaamaan sen maapallon toiselta puolelta). Valtionyhtiöt Outokumpu ja Kemira, jotka pyörittivät tehdasaluetta vuosikymmenet, ovat sittemmin pilkkoutuneet ja keskittäneet toimintojansa muualle, ja vaikka Outokummun nykyinen päätuote, ruostumaton teräs, vaatii nikkeliä, ei yhtiöllä silti ole kiinnostusta pyörittää omaa tehdasta. Jatkossakin se omistaa silti patentit tarvittavaan teknologiaan.

Laajemminhan tehdasalue on ollut merkittävä suomalaiselle teknologiateollisuudelle (käytännössä Outokummulle ja nykyiselle Outotecille); kuparitehtaalla on kehitetty mm. maailman yleisin kuparirikasteiden sulatustapa ja Outotec toimittaa metallitehdaskomplekseja ympäri maailmaa ja käytännössä siperialaisetkin tehtaat Norilskissa ovat suomalaisten suunnittelemia/rakennuttamia.


Joka tapauksessa tilanne on, että venäläiset omistajat eivät varsinaisesti hyödy tehtaan sijainnista. Jo nyt he ovat riippuvaisia suomalaisesta teknologiasta, miksi he jäisivät riippuvaisiksi suomalaisista työntekijöistä ja lainsäädännöstä? Ainoa syy, jonka sille keksin, on politikointi -- ja venäläiset osaavat yhdistää sen kaupankäyntiin.


Jää nähtäväksi, josko olisi jo aika ajaa alas koko tehdasalue. 70 vuotta on jo aivan riittämiin saastuttamista ja sen lisäksi raskaaseen teollisuuteen tukeutuminen pitää myös Satakuntaa lujasti aisoissa.


Tästä vielä linkki yhtiön suomalaiseen tuotekataloogiin. Wikipedian perusteella emoyhtiö MMC Norilsk Nickel on maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja, sekä suurimpia kuparintuottajia.
Varsinaiseen päästöön liittyvää uutisointia eiliseltä ja tältä päivältä:

Prosessimies taisi nukkua? [yle.fi]

ELY-keskus pörhentelee: [www.ely-keskus.fi]

SYKE antaa eriävän mielipiteen muista viranomaisista: [www.satakunnankansa.fi]

Heinäluoma järkyttynyt: [www.satakunnankansa.fi]

Paikallispoliitikot vääntävät peistä: [yle.fi]

Ville Niinistökin pääsee aukomaan päätään nyt kun on itse nähnyt joen: [yle.fi]

arjavallan nikkelipäästöt, toistaiseksi Suomen suurin ympäristörikos?
Kirjoitti: ()
Päiväys:

^ Perusteellinen tietopaketti, kiitos tilannekartoituksesta.

Itämeren tilaan ja tilanteeseen liityen, suositukset Ylen toissailtana esittämälle Ulkolinja-dokkarille 'Itämeren toinen saasteaalto', saa hieman kuvaa että minkälainen vesistö tuossa yhteisellä takapihallamme oikein aaltoilee.

Löytyy Areenasta, kuten tapana on:

http://areena.yle.fi/tv/2194869
"Itämeren saastuminen uhkaa koko meren ekosysteemiä. Samaan aikaan Itämeren rannikon asukkaista yhä useampi potee mm. syöpiä ja allergioita. Tutkijat väittävät Itämeren saasteiden liittyvän juuri näihin sairauksiin."

saatanan amatöörit
Kirjoitti: ()
Päiväys:

Tälläistä tämän päivän uutisvirrassa, ja valitettavasti vähän muussakin virrassa:


http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uusi-p%C3%A4%C3%A4st%C3%B6-kokem%C3%A4enjokeen-1.67594#t=_tab1


Uusi päästö Kokemäenjokeen

Kokemäenjokeen on vuotanut kuparia Boliden Harjavallan Porin-tehtaalta, kertoo Varsinais-Suomen ely-keskus. Päästö tapahtui viime viikon sateiden jälkeen, kun kuparielektrolyysitehtaan kellaritiloihin oli valunut sadevettä. Siihen sekoittui metallipitoista vettä, joka valui lattiakaivon kautta viemäriin ja sieltä edelleen Kokemäenjokeen vajaa kymmenen kilometriä Porin keskustasta yläjuoksulle päin.

Jokeen pääsi yhteensä noin 122 kiloa kuparia heinäkuun lopun ja elokuun alun aikana. Ely-keskus sai häiriöilmoituksen asiasta eilen.

Alustavan tiedon mukaan kuparipäästö näyttää jäävän laitoksen ympäristöluvan mukaisen päästörajan alapuolelle. Lyhytaikaisena päästönä kuparimäärä on kuitenkin melko suuri verrattuna laitoksen normaalitilanteeseen.

Kupari on eliöstölle erittäin haitallista. Päästön haitallisuutta eliöstölle arvioidaan muun muassa vedenlaatu- ja sedimenttinäytteistä.

Päästön arvioidaan virranneen jo merialueelle ja laimentuneen siellä.

Heinäkuun alussa Norilsk Nickel Harjavallan-tehtaalta pääsi Kokemäenjokeen nikkeliä.This forum powered by Phorum.